Iklan

Wednesday, November 18, 2009

Panduan jahit barut baby..

Actually dah lama plan nak wat sendri barut baby nih..cos ada lebihan kain flannel..sib baik jumpa this site..bagus tul owner site nih...

1. lipat kain dua lapis.. lebihkan kelim utk jahitan, jahit pada bahagian bertanda. satu bahagian dibiar terbuka..



2. alihkan kain melalui bahagian terbuka.. lipat bahagian terbuka ke dalam dan jahit. lipat kain utk dijahit pada tali



3. jahit tali utk barut



4. jahit kain utk tampal tali pada barut



bahagian yg melengkung ke bawah.. kalo baby basah/ membuang tak kena pada barut.. ini mak sy punyer style lah yer. yg kat pasaran.. tatau plak.. sbb tak pernah beli....

Ituhari adik ipar sy suh buatkan barut nie.. so sy cuba share sama2..
barut peten nie sesuai utk baby yg dah beso sket & utk hari panas..

1. Lipat dua kertas surat khabar dan lukis pola seperti rajah di bawah.



2. Lipat dua fabrik dan pinkan pola barut. Lebihkan ½” untuk kelim. Gunting 4 keping tali barut (boleh beli di kedai jait) terpulang berapa panjang yg anda suka (sy buat panjang 11”).

3. Pinkan kain dengan arah dalam kain menghala ke luar dan kedudukan tali barut seperti rajah di bawah. Jahit dari point A ke point B.



4. Pada bagaian leher yang melengkung, gunting bentuk V untuk membolehkan bahagian melengkung tersebut kelihatan kemas apabila di alih nanti.

5. Terbalikkan barut melalui ruang yang tidak dijahit tadi dan jahit keliling. Lipat dua kali pada hujung tali untuk mengelakkan ia berbulu apabila dibasuh nanti.



Credit to this site...

1 comment:

honeylanz said...

biasa mak aku yg jahitkan.. sbb lebar skit if buat sendiri..

SEHARI JER DAH MASYUK!!