Bila kunci kereta tertinggal dalam kereta..apa nak buat?

2:56 PM

Assalamualaikum..

Blog yang setahun 2 3 kali jer hupdate..

Ok ..kejadian memalukan yang berlaku semalam..

Date : 9 Mac 2015 ( Monday)
Time : 6.30 ptg
Venue : Tesco Extra (Chxxxx) ..korang tekala..

Kes : kunci kereta tertinggal dalam kereta.
Punca : Lalai la..salah sendiri la kan..(rasa nak hantuk jer kepala kat keter..merayu keter utk kesiankan aku..n magic pun berlaku..n kereta pun buka sendiri)
oohhh..memang takla kan..ingat kereta tu faham..dengar ko cakap..boleh kesian ngn ko..
memang sajala keter ni nak kasik aku merana n sengsara.


Selama aku sebagai pemilik kereta ni..guna kereta ni..Wira je..dah almost 15 yrs kot..dah siap abis bayar pun..siap aku kasik cat baru dah..
model separa bogel
ni la 1st time kejadian memalukan ni berlaku..
aku tak la salahkan kereta tu..salah aku la..yang bnyk sngt pikir..macam keje ko PM yer puan ina..
baru dpt naik pangkat sket..
dah macam tak ble berpikir secara normal ko yer..

Tapi aku rasa ..hakikatnya adalah..aku dah tua..dah mak mak
dah..dah melepas 35 n dah bnyk sngt urat putus bila dapat 4 anak yang cute n alahai havoc belaka..
Belum habis keje..kat opis lagi..dah pikir ..apa suami n anak nak makan mlm ni..
Jalan nak g keter hujan plak..pikir..nak beli kat mana ni..
nak makan apa..

+ dgn beras dah habis..bila nak beli
+ gas pun habis..nak masak nasi goreng pun x dapek la..
+ nnt balik sure hadif kelaparan cam besa mamanya melepek dulu penat sebelum ke dapur..habis la anak buang tu punggah sume lam kabinet..
+ hamim sure tanya ..nak makan apa mama..
+ nnt ayah plak balik..sian nyer x de mende nak makan..tanggungjawab isteri kena make sure perut suami kenyang..walaupun terpaksa beli kat MAMAPP..opss..terpeksa der..nak wat camner..mama nyer bz..

Akhirnya terpaksala singgah tesco...
Niatnyer ke TEXAS la..jauh no la ..
TEXAS Chicken jer pon..
nak bli set yg murah jer..

RM5 ++..dptla ko ayam sketul..fries..biscoti..air..memang puas hati..
beli 2 set..+ 1 set utk suami..utk diri sendiri?
emm..ni la pikiran emak2..anak n suami DIDAHULUKAN..diri sendiri DIKEMUDIANKAN..haha

Selesai membeli..semangat utk balik sebelum hujan yg bg warning nak turun..
Ok..belum sampai kat keter pikir lagi...
Aduh kritisnyer aku..
pikir kena letak kat bonet ni food sume ni..kalau tak..abis kena bongkar lam keter..
habis haru..berterabur..
kena bebel la plak ngn ayah...
emm..tgk..

Dah kat keter..emm ..jeng jeng..dah buka bonet..angkat..letak kunci dulu kat dashboard belakang..
then letak barang..
emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...secara lemah lembutnya tutup..

ALAMAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK....KUNCI KETER LAM KETER..

nampak jer kat dashboard tu..memangggil manggil aku utk amik..
TAPIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

hanya mampu tatap dari luar..


ARRRGGGHHHHHHHHHHHHHHHH...apa ko buat ni ina...

LAGI SERIUS SITUASI AKU...

++ HP DALAM KETER
++ KUNCI SPARE KETER PUN DALAM KETER
++ HANDBAG SUME LAM KETER..

OMAK KO..memang kes lain macam kali ni...

menung aku japp.mau buat apa...yg x masuk keter lagi...adalah..

AKUUU..AKUUUU...N PURSE NN AIR 3..

memang saja bg aku air..utk lepaskan haus kan...

OK..STEP 1ST TRAGEDI NI..

1.. aku dah memang muka x malu..tgk keliling ..ada keter sebelah..dari td aku sampai ..mamat ni x kuar keter..sampai ler aku dah habis bli..ada lagi di..
apa lagi..aku g la kat keter tu..ketuk..ingat nak minta tolong...
HAMPESSS..ada gak org gini...dia TAK BUKA PUN TINGKAP..
pinjam gmbr google jer..nak selpie..hp dlm car gakkk....huawaaaaahuuwaaa
penat la aku berbasa isyarat bagai..nak bgtau..aku nak minta tolong pinjam hp nak cal suami jer kot...yerla nampak hp mahal..samseng  lagi..tgh main game...
so aku minta la kalau dia bole bantu insan lemah cam aku..
beria aku dr luar tingkap..minta dia buka tingkap...
sampai ke sudah ko..dia abaikan kan aku..siap aku cakap kuat ingatkan x dgr..
tetiba dia bersuara ..dgr ghupenya dia..apa aku ckp..ingatkan bisu tadi...
dia ckp..
Guy " sori saya x boleh tolong ma..u call pomenla.."
Me  " hp saya dlm kereta..bole pinjam hp u mau call husband"
Guy " x boleh la..saya x boleh tolong u"
Me  " ala..u tolong call my husband or sms dia boleh ka"
diingatkan situasi ini masih dlm cermin keter ditutup..uuhhh sedih...

Guy " x bolehla..saya x bole tolong.." beria dia geleng pala..
Me  ..aku tunjuk kat hp dia..bg isyarat sms..or call...kot la dia x paham lagi apa aku ckp kan..
Guy " x bolela..saya x bole tolong lu ma..hp saya ..'geleng kepala' ..x der "
Me  " oohh xde kredit"

dlm hati..awatla mu x buka tingkap..habaq je awai2 yang hang x de kredit..xdela aku macam org hapa..minta tolong..

SENGALLLLLL..

ok..aku blah dari situ..
pusing sana..pusing sini..
nampak plak la..guard lalu..ok aku panggil ..
dia sipu2..mesti heran kenapala aweq ni panggil aku..haha..
aweq mende kan anak 4 dah..

aku cakap la

Me "saya punya kunci kereta tinggal dlm kereta, boleh tolongka..saya mau call husband aja"
agak2 korang bole teka aku ckp ngn org apa..hehe
Guard "saya x boleh tolong, saya pun tarak tau"
Me lam hati "aduh sorang g ckp tak tau"
tp dia much better from d other sad guy..sengal guy..
Guard "u pegi customer service, atas sana..u naik atas..cakap sama customer service"

so dgn tq..aku pun gerak g naik atas..b4 tu aku sempat minta tolong dia jagakan keter..huhu..yerlah bnyk barang berharga lam keter...

kat kastemer service..kena tunggu la..sebab ramailak yg nak mengadu time ni..aku sabar jela..
satu hal sebab MALUUUU ooowwhhh nak cakap kunci keter tinggal lam keter depan org ramai..
agak dah tinggal sorang..baru la aku jumpa cust serv tu..cakap lemah lembut..maluuuu....
tapi kira okla..sebab bila aku cakap..orang depan aku ni memang jenis tarak perasaan kot..'
dia tgk jer..xde xpression nak gelakkan aku ker..or nak simpati ker...
memang muka keras..buat deeeekkkk jer..
haha..lam hati aku lak..yang heran..org ni memang takde perasaan kot..
tp SYUKUR..sebab td aku yg minta x nak malukan..

tunggu punya tunggu..dtgla budak mentenance ckp dia pun x ble tolong..
kan..
dah dr tadi aku sampai kastemer service ckp aku nak pinjam tepon jer pun nak call husband..
dia ckp line kat luar x ble call out plak..
kat dlm kaunter ada 3 org staf ..mybe officer dia kot..
makcik kaunter ni xde plak la ckp kat bos dorang masalah aku nak guna phone je kot..
bila budak mentenance dia ckp x ble..barula dia minta pinjam hp bos dorang...

yang ni aku RESPECT..
pasal dis one malay gal..officer dia..bg jer hp dia kat aku utk pinjam cal..
lek jer dia..

MEKASIH yer..Tesco staf u'all VERY HELPFUL.oklah nak ckp TESCO EXTRA CHERAS..

settle call..
aku turun..
g kat keter terus...risau ko..
so mula episod menunggu aku kat luar keter parking tesco..tunggu my HERO to save his wife...

ni bergaya sngt..aku sopan la pakai HIJAB...hehe
Huk aloh lama..sempat aku masuk jln2x dlm tesco..nak sopin..x de mood dah...
then keluar balik..
aduh...nak hujan dah ni...dari berdiri kat bonet..aku tukar pintu kiri...then g belakang balik...
bilala nak sampai...
x ble nak marah..pasal salah sendiri kan...
huhu..ngn x de jam..dari terang jd gelap...
keter lalu lalang..tgk aku cam apa jer kan...
ingat aku tunggul tunggu keter...
well..dlm keadaan dah macamni kena berlakon la..kunun kunun tunggu org...kang xde kat keter camner plak laki aku nak nampak bini dia kan...
berjaya la kot lakonan aku..pasal sume buat x peduli jer...huhuu...

akhirnya...HERO aku sampai disamping bodyguard kecik n besar sorang...
yeayy...rasa sejam gak kot..huhu..

bila tgk muka anak..hilang sedih n penat...

Dengan muka masam en somi..kuar keter test..guna kunci EXORA..pasal td aku konpiden ckp..bole jer guna kunci EXORA..
RUPANYA aku salah lagi..pannggg..aku rasa laki aku cam nak lempang jer aku kan..
tapi dia sabar je ngn bini dia..

ngn anak aku sibuk plak tanya mama beli apa..nak donutla..lapa la..
dorang tak tau..pasal mama yg caring nila..beli makanan utk dorang..sampai kunci keter tinggal lam keter...hwaahwahhhhwahhh

ok..test sume kunci x ble..tolak cermin x ble..
TETIBA ..hujan turun dgn lebatnya..seolah olah memahami isi hati yang lara...yg memang rasa nak nangis dah..
syahdu...

aku plak dpt idea suh google cara nak buka pintu keter..gigih en somi cari solution..
at last..dia terpikir ..kat atas ada kedai kunci..
berlari my HERO..
ada lam 15 min ..dtg balik ngn sorang brother ni..semat jer..bawa beg macam golf set..
dgn gaya...dia kuarkan barang..nipis jer..then campak beg..
terus g kat keter..
masukan besi ni kat celah pintu..tup tup..dah terbuka ko..ngn xpert...

en somi ngn cepat amik kunci...TERBANG RM70...dgn service hanya 15 saat jer kot..

huhu..redha je la..pasal td aku dah pikir kalau x ble..aku suh jer en somi pecahkan keter...
kira oklah RM70..dari ratus tukar cermin ngn upah kedai lagi..

SO......SUCCESSS...END OF STORY..BALIKK...

ps..aku nangis lam keter pasal sedih..huhu...

LASTLY...AKU NAK BGI TIPS FOR MOMMY OR WOMEN YG STRANDED LOST KEY OR TINGGAL LAM KETER + HP pun takde cam aku..

1~~ dont panic kay..tgk keliling..muka x malu + kesian minta bantuan org yg muka nampak cam boleh percaya.
2~~ cari la guard lagi selamat..bgtau masalah...dorang x besa mesti ada jer kes macam kita dia penah handle..
3~~ kalau ada kedai kunci..yg buat spare kunci tu ker..pegi terus kedai tu..minta tolong..dorang ni xpert rupanya..ada tools..yg ni aku pun baru tau..belajar dari pengalaman..
4~~ kalau xde..g la customer service..minta tolong pinjam tepon nak call husband..
5~~ kalau ada kedai pomen dekat2 boleh la g minta tolong gak..
6~~ dah call en somi..tunggu sehingga dtg..
7~~ kunci spare tinggalkan kat rumah..jgn bawa..
8~~ pastikan bila keluar kereta tu..barang penting hp..handbag yg isi cam perut DORAEMON tu bawa jer..bnyk mende penting ada..
9~~ jgn jadi SENGAL sgt.

tu jer yg bole share...
mekasih...
5~~

You Might Also Like

1 comments

Like us on Facebook

Flickr Images