Thursday, June 11, 2015

Susu anak

Cerita pasal susu anak..
Dari anak sulung sampai sekarang masih setia dengan DUGRO.

Walaupun banyak jenama susu lain ditambah kawan kawan ramai yang lebih memilih untuk beri anak susu berjenama yang agak mahal tapi saya dan husband tetap memilih yang kami rasakan terbaik untuk tumbersaran anak.

Tambahan bagi kami ibu bapa yang baru, budget penting dalam hidup kami.
DUGRO ni dari dulu harga kira mampu untuk beli buat stok.
Lagila bila anak dah masuk 3, setiap kali beli stok mesti 6 paket dengan tahap berbeza 1-2 thn, 3-5 thn.
Haha ..gile banyak tu pun tahan sebulan jer.

DUGRO yang aku suka anak2-anak takde masalah pembuangan. Memamg lawas.
Anak-anak pun membesar sihat dengan susu dan bijak belaka.
So pemilihin susu harga yang mahal menjamin anak bijak?
Mungkin ya mungkin tidak.
Terpulang kepada ibu bapa.

 
Fav Hamim, Hadif, Halif sampaila Khayra..4 generasi..

Anak-anak nyer fav yang ni la..perisa Madu Kurma. sebab pilih yang ini...
Khasiat Madu & Kurma tu sendiri memang terbukti malahan makanan sunnah.
Kalau nak suruh anak2 makan saja madu dan kurma memang susahla nak paksakan.
So dengan DUGRO ni memang dah sedia ada.

"Susu Dugro® Madu Kurma baharu mengandungi ekstrak madu dan kurma dan kaya dengan Vitamin B kompleks untuk penerokaan aktif Si Manja anda.
  • 0% Sukrosa
  • Mengandungi ekstrak Madu dan Kurma
  • Kaya dengan Vitamin B kompleks
  • Mengekalkan segala khasiat kebaikan dan kelazatan Madu dan Kurma dalam segelas susu"
Lebih info boleh rujuk Website DUMEX

Dengan khasiat 5 POWER Nutri membantu perkembangan Minda, Tulang, Imuniti, Penghadaman dan Kecergasan.

Tetiba hari ni nak membebel pasal susu anak pulak.



Friday, April 3, 2015

Belated Besday Ayah

Salam Jumaat
Kisah bulan lepas
Mama beli simple kek jer utk B'day ayah.
Suprise ..

Tapi tengokla sapa yang excited ..anak2 yang menyebok..
Beria la si Khayra ngn Halif ..
Ayah potong kek kat sofa jer..

Tapi kek memang sedap ..
bukan buat..beli jer



high 5 Khayra..asalkan ayah senyum gumbira

Bestnye makan kek

tetiba ada gambar gambar kat tepi tasik kan...abaikan jari kat kat pic yer

Wednesday, March 25, 2015

Teman Lelaki Upahan | Makin hot

Salam semua

Hari ni saja nak citer pasal tema Drama Melayu
Dulu aku bukanla peminat drama melayu ni..

memang takla kalau buka tv jer drama melayu..aku trus push button remote tukar channel lain.
melampau kan..tak sokong drama tempatan langsung..

Tapi sejak 2 tahun kebelakangan ni..
aku dah jadi peminat tegar..bukan Tegar ( aku yg dulu bukanla yang sekarang) ..yokk.

Latest ni aku suka sangat ngn drama Teman Lelaki Upahan


Tinggal 2 last episode jer..citer paling best this year.
Sebab pelakon semua best..spontan n not acting look alike..paham tak maksud aku..
Jalan citer pun best..lain dari biasa...
suka2

tapi kenapa...
Kenapa El eksyen sangat ngn Kyra ni..
sama plak ngn nama anak i just dat..my gal name Khayra..

Sian plak ngn Kyra Lydia ni..
tak baik sungguh wat camtu..kesian..
terus terang je la kan..yang El suka kat Kyra..
ni nak balas dendam pulak..

dua sama suke..tapi memasing simpan jer..

tapi hari2 aku x sempat nak tgk live kat tv..hari2x balik keje lambat..
so aku delay 1 day..
tak sabar nak tgk the next day..tu pun ble layan kat opis jer..
pepagi aku trus layan jap..lam 1/2 jam..

korang nak tengok boleh g link ni..or klik je image kat bawah



Tajuk: Teman Lelaki Upahan
Channel : TV3
Slot : Akasia
Mula Tayangan : 9 Febuari 2015
Masa: [Setiap Isnin-Khamis, 7 mlm]
Jumlah Episode : 28

Lagu Tema : Rahsia - Ippo Hafiz

Senarai Penuh OST Teman Lelaki Upahan

Barisan Pelakon : Ungku Ismail Aziz, Elizad Sharifuddin, Izara Aishah, Wan Raja, Shah Iskandar, Fikhree Bakar, Siti Nur Zakiah, Sharifah Alesha, Fazlina Ahmad Daud, Azhan Rani, Dian PRamlee dll

Sinopsis Drama 

Drama bersiri Teman Lelaki Upahan menceritakan tentang El, pemilik restoran The Spices yang diupah menjadi teman lelaki Kyra Lydia lakonan Elizad Sharifuddin.

Disebabkan satu insiden kecil yang berlaku di restoran itu, El terjebak dalam rancangan gila Kyra Lydia. Tanpa pengetahuan keluarga El, hubungan cinta palsu itu terjalin sehingga mereka bersetuju disatukan.

Bagi Lydia, EL lelaki yang sederhana, tapi bagi EL Kyra Lydia adalah gadis yang sombong, berhati batu dan penuh dendam.

Dalam tidak sedar,cinta berbunga mekar antara mereka. EL berjaya mengubah perangai buruk Lydia.

Pada saat EL ingin meluahkan rasa hati,ujian datang dan menjadikan dia seorang pendendam

Kyra Lydia berdendam pada ayahnya kerana  baginya ayahnya punca ibu meninggalkannya. Ezwan pula kecewa bila kekasih hatinya Zara berkahwin dengan abang longnya sendiri

Hubungan Lydia dan keluarga tirinya semakin baik,namun sebaliknya bagi EL. Kemalangan yang menimpa ayah dan abang longnya membuatkan dia berjanji menjaga Zara yang mengandung.

Lydia tahu,dia terpaksa melupakan EL kerana Zara cinta pertama pada EL.Apabila rahsia tentang ibu kandungnya curang dan penyakit ayahnya diketahui, Lydia mengambil keputusan memutuskan perkahwinannya dengan EL. Perkahwinan dibatalkan. Masihkah ada ruang dalam hati EL untuk Lydia?

El yang sempoi dan banyak cakap

Pelakon Drama Teman Lelaki Upahan: 
Ezwan Lufti- Ungku Ismail Aziz (Watak Utama)
Kyra- Siti Elizad
Zarra: -Izara Aishah
Adam- Azma Aizal Yusoof
Camie- Izreen Azminda
Azlina- Fazlina Ahmad Daud
Fikrie Bakar- Haidar 

info aku amik kat sini jer
- See more at: http://www2.bukancincai.com/2015/02/sinopsis-drama-teman-lelaki-upahan.html#sthash.HaT8xple.dpuf

Saturday, March 14, 2015

Pernah hilang anak tak ? Lost and Found


Pengalaman hilang anak memang biasa kot bagi orang yang ada anak ramai..betul ker..?
Aku anak baru 4..tp 3 hero n last ni la gal..
3 hero atas memang penah hilang tiap sorang..
nasib la lain2 kes..lain hari bukan serentak.





Aku rasa kalau kena hilang anak ni memang semua mak2 paling risau n takut.
antara Hamim, Hadif n Halif..paling kerap hilang..or menghilangkan diri adalah Hadif..
cos he so special with high abilitity..his Mild Autism and ADHD makes him too active and not afraid of thing.

Hadif dgn adik n ayah
Aku rasa paling dekat kejadian berlaku pada 7 Feb 2015..dlm 6.30 ptg..
macam biasa jer..dia memang sport boy..main beskal tu memang favorite..
aku memang slalu risau..kalau dia main x de depan mata..selalunya kalau aku tak nampak..kompom aku kuar or suruh Hamim cari Hadif..
tapi on dat day...kebetulan pulak hamim tak ada..cuma halif ngn khayra jer..
so cakap ngn ayah hadif main jauh tu..ayahnyer konfiden n selalu cakap..ada tu..dia main kat belakang sana..
mama plak yakin sungguh ni..hadif x g jauh..
tapi lepas mama g gak la tgk..
aisssshhh..
takde plak dia..cari merata dah...
mama dah cemas..
lari la balik rumah..panggil ayah..cakap hadif tak..
ayah relak jer..mama je yg bising..g la cari ..tengok anak tu..
dia naik moto round taman memang x jumpa...
aduh...mama cemas gila dah ni..

ayah round lagi..
tanya guard..nampak tak budak keluar naik basikal..

guard bgtau td memang ada..tp suruh masuh x bg keluar..so dia patah balik..tapi x g jauh..
then bila masa keluar pun x nampak..

en somi round plak keluar dari taman..tgk kat kedai..kedai mama..tempat biasa pegi..
takde jugak..
2nd time suami minta guard tgk cctv...
memang penting nyer la cctv kat guard ..
rezeki..nampak dalam video..hadif keluar bila guard x nampak dia..
pandai sungguh ..dalam kekurangan ada kelebihan yang kita tak sangka..
bnyk sungguh akal...
 
before tu..mama dukung khayra round taman jln kaki..rasa nak nangis pun ada.. tapi cam x boleh nangis..
instinct mama..insyaAllah ada...tapi akal pikir bukan2..
doa memang tak lepas dari mulut sepanjang masa..
paling takut sebab hadif.ada kekurangan..dia insan istimewa..
he even 8 yrs old this year..but he can't talk like normal kid..non verbal..
tak bercakap lagi..even nak bgtau nama sendiri ..nak pegi mana..balik mana pun tak tahu...
kalau dia naik basikal jalan jauh..
mana nak cari..
mama memang rasa regret sangat x pegi tgk hadif..

apa pun syukur pada Allah..
En somi jumpa hadif kat pasaraya yang dekat dgn rumah..tapi ada la dlm 3 km..
nak kesana memang kena seberang jln raya..hanya Allah je la yang pelihara dia..
kat pasaraya pun en somi nampak basikal parking tempat motor yang ayah selalu park..
dia masuk pasaraya tunggu tmpt coklat/candy yang dia suka..
wait for his father to cam..and permission to buy..
satu hal..hadif walaupun dia nak..tapi selagi ayah tak bagi dia x akan ambil..
so dia tunggu sampai ayah dtg..
 
tapi bila balik..ayah yang perasan ada kesan lebam yang teruk sangat pasa lengan hadif..
wallahualam..apa yang berlaku hanya Allah yang tahu..
yang penting hadif selamat..

 
Ya Allah peliharalah anak2 ku dan kami sekeluarga.

p/s :  sentiasa selalu perhatikan anak  ..jgn menyesal kemudian..pasti kita x kan dapat hadapinya..


Friday, March 13, 2015

Macammana nak isi E-Filing Update


Salam petang ..baru balik dari settle urusan bank lepas amik anak sekolah.

TODAY

just nak update Macammana nak isi E-Filing ..sebab tahun ni interface dah lain sket ..

1st kenala ada akaun..dah daftar ke ?..kalau belum silalah berdaftar utk dptkan id/ pswd E-Filing.
Then bole capai disini  E-Filing atau klik je image kat atas akan trus g kat page kat bawah..

Main page

Masukkan la ic ngn pswd ..then tekan la butang hntr..

2nd page..bila dah log in
dah log in 2nd page ni la korang nampak details info pasal diri korang..check nama..ic alamat semua betul ker tak..kot la salah plak..boleh jadi ker??

Kat bahagian tepi kaler Biru yng bnyk menu tu ..korang cari la meni e-Filing. 
Lepas korang dah klik menu tu akan expand macam page bawah..grey color ada 3 sub menu..
then pilih lagi..klik pada e-borang..

Lepas tu korang pilih la nak isi yang mana..
Kat dalam ni pun ada panduan macam mana nak isi.
Jgn lupa isi cukai pendapatan..declare..kalau untung dapat lebihan..rezeki...
nggeeeeengeeee...


Good Luck..

p/s : dah habis jgn lupa log out la..terang terang kaler merah kat atas tu...

Boleh comment kat sini kalau rasa info ni x cukup lengkap. Saya cuba kemaskini.

Thursday, March 12, 2015

Cuti-cuti Lotus Desaru Beach Resort Part II

Sambungan kisah ..

ESOKNYA

bangun sume..mama dah ok sket..walaupun mlm tadi tido x nyenyak mana..asyik teringatkan jam jer..
asyik nak meleleh jer..banjir je mama ni..

ok dah siap sume..ready nak gerak..angkut barang masuk keter..
hati aku ni sedih jer nak tinggalkan hotel..macam sedih nak tinggalkan rumah..tp aku rasa lagi sedih..
kalau boleh rasanya nak berkampung seminggu kat hotel ..nak tunggu gak jamm..
kenapa tah..aku ulang bnyk kali..
nak jam tu balik...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

huhu..

BERGERAK kita semua ke 

Lotus Desaru Beach Resort 

Opsss..NOT YET..
kena g rumah kazen  yg kawin semalam..
hari ni la majlisnya..semalam tu akad nikah jer..
so b4 g..kami singgah bfast dulu..
aku makan lontong
anak2x besala roti canai
en somi pun lontong..
lontong jb memang x cukup bhn sgt ek..kuah cair jer + nasi impit + sayur (buah apa tu..x ingat) + sambal..
makan je la rezeki...
dah kenyang tp makan lagi
besar tak lobang hidung hamim??
selpiee..mama nampak sipi jer

budak ayip yg manja n baik..

KENYANG dah anak2x..
bergerak la ke rumah org kawinnye...
sekejap je kot kat sana..
hadif x puas hati je..asyik nak balik..ngn hamim n hadif dr semalam sebuk nak g mandi..ulang bnyk kali..naik tensen mama ngn ayah nak ulang jawapan kita pegi lepas ni..




belanja gambar bakal pengantin lagi 20 thn
tu la anak kalau dah janji..memang ulang tayang soalan lebih 20 kali...lebih 10 kali gak la rasa nak marah n kena marah..lagi 10 tu boleh sabar g..

Now baru betul

BERGERAK kita semua ke 

Lotus Desaru Beach Resort 

walaupun en somi tau jalan..tapi still en google map buka..standby jer nnt sesat..
tapi stat dah guna google map ni aku suka sangat guna..even jln lam kl..tmbh bila jln jem..ko masuk je la jln salah pun..sure dia bg ko alternative way to ur destination..ha..senang kan..
sampai laki aku cakap..zaman akan datang..
bebudak ni dah tau dah camne nak tgk map..
kalau bg kertas map sure meraban dorang tgk..
FAIL

dalam keter aku memang suke tido..haha..borak jap..pastu aku x thn dah mata sure nak lelap..tau tau je dah sampai jambatan Double A..pasal dari jauh nampak cam doble A jer..
ni la jambatan..nampak x double A

 Ini la  Lotus Desaru Beach Resort


Inilah bilik kami sekeluarga

terkezut pasal besar n 2 tingkat..
sebab aku request kat hotel minta 'pool view'..betul2x bilik aku..mengadap pool view tp dari tingkat atas..
cantik sungguh..

tingkat bawah ..microvawe..peti sejuk..balcony...

tangga naik atas
belanja selpi utk mama
bilik atas...toilet ada bath tab...anak2x sambung mandi lagi...
anak2x lagi TERUJA..
tahap tak menyempat..mama ngn ayah nak solat memasing dah bising nak tukar baju..dok mengadap air kat balcony...
sabor je la ngn anak2

TAHAP ni..
aku dah lupakan sedikit kesedihan ilang jam..memang ke redha..


jom layan gambar lagi..

our room..kelas ko..dtg reramai angkut toto pun xpe..aku tgk ramai je dtg bawa periuk nasi bagai..tp x ble masak yer..
kesejukan mandi..baru masuk kejap..pool sngt besar n ada 2 pool for kid
ni air kelapa tumpah...
ada slider..yg ni memang sangat best sampai hamim ilang jer dari pool...

adik n abang in camera action..masa ni comel n cute sngt

private beach..bersih..khayra layan sungguh main pasir kat sini

mama pun request kat ayah ..nak juga selpie..hehe..

ko tgk anak ayah melepak..hamim dah ilang g pool


. Tamat kisah holiday DESARU
lupa nak bagitau..
aku booking online tru Booking.com sebab tgh promo room bawah RM200.
Recommended tempat ni.

Lotus Desaru Beach Resort 
copy url dari google..sebab x de gambar full

Tuesday, March 10, 2015

Cuti-cuti Lotus Desaru Beach Resort Part I


Kejadian ..
Date : 28 Feb- 1 Mac 2015
Venue : Lotus Desaru Beach Resort
 Before nak citer yang best..kita sajikan dulu dgn citer seronok g org kawin n citer sedih jam hilang..
Hari jumaat 27 Feb dah kena gerak ke Felda Taib Andak JB utk urusan rasmi...sepupu en somi nak kawin..
anak2x terpaksa dicutikan..sebenarnya dipontengkan..sebab nak kena gerak gak jumaat tu..
dah mertua kata jumaat gerak..so kita pun ikutla redah jumaat tu..
anak2 siap..bangun pagi..kita kena gerak kul 9 tau..mlm tu dah kasik warning termasukla utk en somi ..
tapi besala..harapan hanya impian jer..
hari kejadian....kul 11.30 kot baru gerakkk baper bnyk beza dari 9 ke 11.30...huhu..nila kalau anak 4..kalau 10 sure mlm gerak..

Tabik pada mak dulu..anak sepoloh pun xde hal..kacang je leh handle sorang...

ok..kita bergerak bersama anak2..baca doa naik kenderaan...
|
|
|
|
V

Sampai hotel di jb..check in terus ..
lepak jap..

ok anak2 mama nak mandi jap..

lepas mandi...

en somi cakap..yg wat mama sentap + sedih + nangis sampai esok..

Ayah  " td tingkap terbuka..hadif buang jam mama kat bawah..ayah cari x jumpa"
Mama "ha???????????..td mama memang nampak hadif pegang jam..tgk tingkap x buka..bila masa dia buaang" masih x caya
Ayah "betul...tingkap terbuka.."
Mama ..terus cari..buka tingkap..turun bawah..tanya orang...

tak jumpa.

aduh ..SEDIH sangat..jam kesayangan..baru pakai baper bulan..gift utk diri sendiri..
FOSSIL baru..
kalau dah campak kat bwh..kena plak atas keter orang..sure nampak..kaler gold plak tu..
rasanya ada ke orang nak pulangkan semula..

Mama dah macam org hilang anak..sedih..terus nangis..x de malu dah depan anak..
penat..hadiah yg beli reward utk diri sendiri hilang..kena BUANG..
alahai ANAK..
KENAPA KO BUANG JAM MAMA..
WHY ?? WHY ?? WHY ??
macam ni la jam kesayangan aku yang ilang tu..sayang sangat

habis ilang mood bercuti..mood nak g org kawin..

tp ptg tu kena gerak gak..ngn muka bengkak merah hidung mata lepas nangis..aku gigih je tahan airmata..
lam kete banjir lagi..sedih tgk jam yg besa pakai kat tgn dah takde..
sampai kat kenduri..
kena tegur ngn pakcik..
mata bengkak..tak sihat ker..

heheheehehe...senyum...senyum selalu...senyum senyum dengan ku..
berlakon lagi..hidup ni memang kena selalu berpura2x..

as mak..mama..terpaksa lupakan sekejap citer pahit ni..layan kan la anak2x cam besa..walaupun b4 tu..aku x nak langsung pegang hadif..tgk pun taknak...
tapi apalah salah anak istimewa aku tu kan..
HADIF my precious gift from HEAVEN..
ANAK SYURGA AKU..
mild autism with adhd..

so aku tawakalkan hati..redha..
dlm hati doa..kotla magic ..ada org baik hati pulangkan macm citer..
PULANGKAN..

ada ker..emm...jgn harap...

berkebun kat rumah orang..
jumpa reban ayam ..x bergerak mana dah


cam pengantin..susah nak suh tgk kamera
abang bulat sado..
merasa gak la bebudak ni main main kenduri cam kat kg
main tanah..sana sini.

abis kenduri..g lepak homestay mertua jap..
en somi g ckp lak..jam aku kena buang..
bapak mertua plak..perli ke nak buat lawak ke..

FIL "xpe..mak ko bnyk duit..boleh beli baru"
Me ..aku menjawab ko..dah ler sedih..boleh plak ayah ni ckp camtu..
"kalau atuk nak belanja bolehla"

melampau ke..huhu..hati tgh sedih ..kena perli..mulut nak menjawab jer..
ok..aku fed up..nak balik..
jom en somi balik..

lam keter nangis lagii....
mlm tu aku tido awal..x mo peduli..nak tenangkan hati..sok nak gerak g
Lotus Desaru Beach Resort
nak bawak bebudak enjoy n mandi manda..
tambah lagi nak check out..aduh rasa nak tinggal lama je kat hotel nak tunggu jam dtg balik...asyik tgk tingkap je aku..tmpt hadif buang...

ESOKNYA..